SABMiller za pololetí mírně zvýšil zisk a tržby

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Pivovarnické skupině SABMiller v prvním pololetí jejího finančního roku mírně vzrostl zisk i tržby. Majitel Plzeňského Prazdroje dnes oznámil, že se mu dařilo zejména v Africe, jejíž výsledky zčásti kompenzovaly pokles v Evropě a Severní Americe. SABMiller je druhým největším producentem piva na světě.

Upravený zisk na akcii za šest měsíců do konce září meziročně vzrostl o tři procenta na 1,204 dolaru. Čisté výnosy se zvýšily o jedno procento na 13,79 miliardy dolarů (asi 280 miliard Kč). Výsledky jsou podle ankety agentury Reuters v souladu s odhady analytiků.

Odbyt firemních ležáků stoupl za pololetí celkově o jedno procento. Silný růst zaznamenala skupina hlavně v Africe, odkud pochází původní zakladatelská společnost South African Breweries (SAB).

Skupina, jejíž akcie se obchodují v Londýně a Johannesburgu, začala z jihoafrických počátků expandovat ke konci 90. let, kdy koupila Prazdroj. V roce 2002 se rozrostla o americkou společnost Miller. SABMiller nyní vedle plzeňského piva a jihoafrických piv vyrábí například západní značky Miller, Grolsch nebo Peroni a má řadu značek na mladých trzích světa. Ty se na jeho zisku podílejí třemi čtvrtinami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK