Ceny ropy výrazně stouply, trh podpořil benzin a údaje z USA

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes na obou stranách Atlantiku výrazně zamířily vzhůru a zvýšily se o víc než dolar. Trh podpořily příznivé ekonomické údaje z USA, ale také růst cen benzinu, který reaguje na předpokládané zvýšení poptávky.

Severomořská ropa Brent kolem 18:30 SEČ zdražovala o 1,39 dolaru na 109,45 dolaru za barel. V úterý přitom Brent ztratil jeden a půl dolaru pod vlivem obnovení vývozu z jednoho libyjského terminálu. Ve středu ale oživil. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes ve stejnou dobu posilovala o necelé dva dolary na 95,39 USD.

Ceny benzinu v USA vzrostly o téměř dvě procenta, což podpořilo i celkové obchodování s ropou. Růst poptávky nastal zároveň s výpadky v rafinerské činnosti v Evropě a ve Spojených státech, což doléhá na nabídku benzinu na trhu. V Evropě výpadky souvisí s případem exploze v rafinerii firmy Total v Antverpách, kde se po úterním výbuchu zatím nepodařilo plně obnovit provoz.

Trh s ropou podpořila i dnešní zpráva amerického ministerstva práce, podle které počet nový žadatelů o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden klesl víc, než se čekalo. Průmyslová aktivita v USA se podle dalších dnešních zpráv tento měsíc zvýšila nejvíc od března. Naznačuje to, že největší světová ekonomika nabírá dech.

Investoři také sledovali pokračující jaderné rozhovory mezi západními velmocemi a Íránem kvůli případné dohodě, která by mohla odblokovat vývoz íránské ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,45 108,06 New York - Nymex WTI leden 95,39 93,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK