Záložně WPB Capital klesl koncem září hrubý zisk na 14 milionů Kč

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Záložna WPB Capital, která kvůli předběžnému opatření České národní banky (ČNB) nemůže od května přijímat nové členy, získávat nové vklady ani poskytovat nové úvěry, vytvořila za tři čtvrtletí 2013 zisk před zdaněním 13,7 milionu Kč. Ve stejném období loni vykázala zisk 92,4 milionu Kč. Kampelička, která má téměř 11.000 členů, o tom dnes informovala ČTK.

Kapitálová přiměřenost záložny stoupla k 18 procentům a likvidní rezerva přesahovala 1,7 miliardy Kč. Vysoká likvidita je prý výsledkem dobré splátkové disciplíny úvěrových klientů na jedné straně a na straně druhé výsledkem důvěry vkladových klientů, kteří i nadále obnovují své končící vklady.

"Kvůli omezení činnosti předběžným opatřením pochopitelně pozorujeme odliv peněž, a tedy pokles bilanční sumy družstva. Celkový odliv se však nadále nikterak významně neodchyluje od normálu, a výsledný pokles je tak způsoben především nemožností vybírat vklady nové. Spolu s odlivem vkladů se však řádně splácejí úvěry, a proto se celková volná likvidita, která i nadále zabezpečuje bezproblémové vyplácení vkladových klientů, pohybuje stále na vysoké úrovni," uvedl obchodní ředitel WPB Capital Michal Čejka.

"Věříme, že správní řízení s ČNB bude brzy dořešeno. Jsme přesvědčeni, že se prokáže, že k žádnému úmyslnému porušení jakýchkoliv předpisů upravujících podnikání spořitelních družstev ze strany WPB Capital nedošlo. Celé řízení podle našeho názoru úzce souvisí s aktivitami bývalého člena Pavla Petroviče, který se dlouhodobě snaží poškodit dobré jméno WPB Capital," dodal Čejka.

Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše 100.000 eur (2,7 milionu Kč). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK