Ropa Brent dál roste, naděje na pokrok jednání s Íránem slábnou

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes dál rostla a přechodně se přiblížila 111 dolarům za barel, americká ropa naproti tomu oslabuje. Investoři sledují jednání velmocí s Íránem a jejich naděje na průlom slábnou. Ropný trh podle agentury Reuters nadále podporují příznivé údaje z americké ekonomiky.

Cena Brentu kolem 16:15 SEČ vzrostla o zhruba třicet centů na 110,35 USD za barel. Ve čtvrtek Brent získal 1,40 dolaru a je na cestě ke druhému týdennímu posílení po sobě. Americká lehká ropa WTI naopak oslabila o zhruba dolar na 94,40 dolaru.

Diplomaté Íránu a šesti velmocí se od středy snaží překonat sporné body v jednáních o íránském jaderném programu. Západní diplomaté projevili pochybnosti o možnosti bezprostředního průlomu v nynějších rozhovorech, jejichž předešlé kolo před dvěma týdny se přiblížilo na dosah úspěchu. Sankce vůči Íránu drží mimo světový trh asi milion barelů ropy denně a dohoda s Teheránem by je vrátila na trh, což by mohlo snížit ceny.

Trh nadále mírně podporují poslední údaje z USA. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden prudce klesl a ukazatel průmyslové aktivity za první polovinu listopadu se vyšplhal na osmiměsíční maximum.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,35 110,08 New York - Nymex WTI leden 94,40 95,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK