Počet nezaměstnaných ve Španělsku v listopadu mírně klesl

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. prosince (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Španělsku se minulý měsíc snížil o 0,05 procenta na zhruba 4,8 milionu osob. Je to první listopadový pokles od roku 1997, kdy byla zavedena současná metodika. Vyplývá to z dnešních údajů tamního ministerstva práce.

Údaje podle agentury AP naznačují, že španělská ekonomika se začíná zotavovat z více než dvouleté recese, která skončila teprve v letošním třetím čtvrtletí.

Počet nezaměstnaných v listopadu obvykle roste, protože zanikají pracovní místa, která během letní sezony vytvořil turistický sektor. Za letošním poklesem počtu nezaměstnaných podle ministerstva stojí nová pracovní místa ve stavebnictví a průmyslu.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku podle dřívějších údajů statistického úřadu ve třetím čtvrtletí klesla na 26 procent z 26,3 procenta v předchozích třech měsících. Zůstala však druhou nejvyšší v Evropské unii po krizí zmítaném Řecku.

Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. Její výkon od té doby celkově klesl zhruba o 7,5 procenta. V recesi ekonomika strávila většinu z posledních čtyř let, naposledy se do ní dostala na začátku roku 2011. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK