Vyhlídky ruské ekonomiky se podle vlády zhoršily

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. prosince (ČTK) - Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje zhoršilo odhad růstu tamní ekonomiky na období 2013 až 2015. Firemní investice i spotřebitelské výdaje budou podle úřadu nižší, než se původně předpokládalo. Ministr Alexej Uljukajev podle ruských agentur řekl, že hrubý domácí produkt Ruska by měl v letošním roce vykázat růst pouze o 1,4 procenta, namísto dříve očekávaných 1,8 procenta.

Vláda je tak ve své nové prognóze o něco pesimističtější než analytici. Ti podle nedávného průzkumu agentury Reuters v průměru počítají s nárůstem HDP o 1,5 procenta.

Odhad hospodářského růstu na příští rok ministerstvo snížilo na 2,5 procenta z dříve předpokládaných tří procent. V roce 2015 by měla ekonomika stoupnout o 2,8 procenta, zatímco dřívější odhad počítal se zrychlením růstu až na 3,1 procenta.

Statistický úřad minulý měsíc oznámil, že hrubý domácí produkt Ruska ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,2 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozích třech měsících.

Mezinárodní měnový fond (MMF) již v září snížil odhad růstu ruské ekonomiky na letošní rok na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 2,5 procenta. Ruská vláda by ale podle fondu měla odolat tlaku na vyšší výdaje a zaměřit se na obnovu finančních rezerv. MMF také vyzval Moskvu, aby zavedla strukturální reformy a zlepšila podmínky pro investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK