Ceny ropy díky příznivé ekonomice dál rostou, Brent na 112 USD

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu a severomořská ropa Brent se vrátila k blízkosti pondělního tříměsíčního maxima nad 112 dolary za barel. Ropný trh podporují poslední příznivé ekonomické údaje a trvající výpadek dodávek z Libye. Od středečního zasedání ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se žádná změna těžebního limitu nečeká.

Cena Brentu stoupla kolem 16. hodiny SEČ o více než půl dolaru na rovných 112 dolarů za barel. V pondělí přechodně vystoupila až na 112,34 USD, nejvýše od poloviny září. Americká lehká ropa WTI vzrostla o 1,10 dolaru na 94.95 USD.

Trh navázal na pondělní vzestup, kdy Brent získal téměř dvě procenta díky údajům o růstu průmyslové aktivity v Číně a USA. "Ohledně globální ekonomiky převládá shoda, že situace je nadějná vzhledem k tomu, že globální průmyslová aktivita roste nejrychleji od poloviny roku 2011," řekl agentuře Reuters ředitel londýnské makléřské firmy PVM Oil Associates David Hufton. "Známky ekonomické expanze jsou pro poptávku po ropě příznivé," dodal.

Ropu Brent nadále podporují pokračující nepokoje v Libyi. Kvůli nepokojům a blokádám v ropných přístavech a těžebních oblastech je vývoz ropy ze země nyní jen na zhruba deseti procentech normální úrovně.

Ve středu se ve Vídni scházejí ministři OPEC, aby jednali o těžebních kvótách na příští rok. Představitelé ropného kartelu dávají v posledních dnech najevo, že celkový těžební limit zřejmě zůstane beze změny na 30 milionech barelů denně. Během příštího roku ale bude muset organizace těžbu snížit, protože poptávka po ropě z OPEC kvůli prudkému růstu produkce v Severní Americe výrazně klesne, domnívají se analytici.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 112,00 111,45 New York - Nymex WTI leden 94,95 93,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK