Japonský jen po poklesu akciových trhů posiluje

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. prosince (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích posiluje vůči dolaru a euru. Může za to pokles akciových trhů, který zvýšil mezi investory poptávku po méně rizikovějších investicích, mezi které patří právě japonská měna. Dolar oslabil i vůči euru a ke koši šesti hlavních měn. Podle analytiků však bude jeho pokles jen krátkodobý díky očekávání, že centrální banka USA (Fed) by mohla začít omezovat nákup dluhopisů dříve, než se nyní čeká.

Kolem 17:30 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,3588 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 139,15 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o půl procenta na 102,41 JPY.

Po pondělních údajích institutu ISM, které ukázaly, že aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v listopadu rostla nejrychlejším tempem za dva půl roku, investoři nyní čekají na čtvrteční zprávu o vývoji hrubého domácího produktu a páteční údaje o nezaměstnanosti. Obě zprávy by měly dále naznačit, kdy by Fed mohl začít omezovat svá stimulační opatření.

Podle analytiků růst jenu bude pouze krátkodobý. Trh je nyní spíše nakloněna dalšímu poklesu jenu kvůli očekávání, že japonská centrální banka bude dále pokračovat v podpoře třetí největší ekonomiky světa a svá opatření na podporu ekonomiky by mohla rozšířit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK