ČSÚ dnes zveřejní zpřesněné údaje o vývoji HDP ve 3. čtvrtletí

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní podrobnější a zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu za 3. čtvrtletí 2013. Úřad v polovině listopadu na základě svých předběžných údajů oznámil, že tuzemská ekonomika se ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně propadla o 0,5 procenta a meziročně o 1,6 procenta. Ekonomové očekávali pokračující oživění po oznámením mezičtvrtletním růstu ve druhém čtvrtletí.

V předchozím druhém čtvrtletí totiž HDP ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,6 procenta, česká ekonomika se tak dostala z nejdelší recese, během níž šest čtvrtletí klesala.

Dnešní údajů ČSÚ na rozdíl od rychlého odhadu budou obsahovat podrobnější informace o struktuře vývoje ekonomiky a příspěvku jednotlivých složek jako je export nebo investice.

V polovině listopadu statistický úřad uvedl, že prohlubující se pokles HDP byl důsledkem negativního vývoje dvou ze tří základních složek úhrnné poptávky. "Tvorba hrubého fixního kapitálu se dále snížila vlivem slabé investiční aktivity nejen stavebního charakteru. V zahraničním obchodě sice vývoz zboží meziročně vzrostl o 1,2 procenta, dovoz však byl vyšší o 2,7 procenta, aktivní saldo proto v uplynulém čtvrtletí kleslo v meziročním i mezičtvrtletním srovnání. Výdaje na konečnou spotřebu zůstaly přibližně na úrovni loňského třetího čtvrtletí," uvedl tehdy ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK