HDP ve 3.čtvrtletí klesl méně, než se čekalo, pokles byl 0,1 pct

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešního zpřesněného výpočtu Českého statistického úřadu mezičtvrtletně očištěn o cenové vlivy a sezónnost klesl o desetinu procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než uváděl předchozí odhad. Meziročně HDP poklesl o 1,3 procenta, zatímco v listopadu úřad odhadoval pokles 1,6 procenta.

Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí byl výrazně ovlivněn větším počtem pracovních dní - meziročně o tři dny. HDP neupravený o tento vliv byl meziročně nižší pouze o 0,4 procenta, zatímco ve srovnání s 2. čtvrtletím o 0,6 procenta vzrostl.

"Hlavní důvody nynější korekce jsou zahrnutí později došlých statistických výkazů, namísto odhadů dočasně nahrazujících chybějící data, a také revize odhadu přidané hodnoty za statisticky nešetřené jednotky. Ten je pro potřeby čtvrtletních národních účtů konstruován s využitím administrativních dat o platbách daně z přidané hodnoty a modelového propočtu za neplátce DPH," uvedl ČSÚ.

V termínu předběžného odhadu HDP však podle statistiků nejsou za naprostou většinu menších podniků, které jsou čtvrtletními plátci DPH, k dispozici žádné daňové údaje. Za ostatní podniky jsou známé pouze platby za první dva měsíce sledovaného čtvrtletí. "Nedostatek informací ke stanovenému datu tak může výjimečně způsobit pozdější výraznější revizi modelových odhadů," upozornili statistici.

Současně s korekcí odhadu za třetí čtvrtletí byl upřesněn vývoj HDP v prvním pololetí. Podle aktuálních propočtů klesl HDP ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2012 v prvním čtvrtletí o 2,4 procenta a ve druhém čtvrtletí o 1,5 procenta. V úhrnu za devět měsíců byl HDP meziročně nižší o 1,8 procenta.

vrk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK