Analytici: Údaje o HDP jsou stále zklamáním, přijde ale růst

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Dnešní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí jsou podle analytiků stále zklamáním, i když mnohem menším než při prvotních odhadech. Zároveň ale struktura ekonomického vývoje podle ekonomů dává naději na zlepšení v dalších čtvrtletích.

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešního zpřesněného výpočtu Českého statistického úřadu mezičtvrtletně očištěn klesl o desetinu procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než uváděl předchozí odhad. Meziročně HDP poklesl o 1,3 procenta, zatímco v listopadu ČSÚ odhadoval pokles 1,6 procenta.

Za celý letošní rok počítají analytici s poklesem HDP o zhruba 1,5 procenta, příští rok ovšem již čekají zhruba dvouprocentní růst.

"Dnešní data tak sice jsou stále zklamáním, ale mnohem menším, než se zdálo po zveřejnění prvního odhadu. Pod pokličkou zůstává obrázek pozitivní," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. "Přestože revize zmírnila pokles HDP, je vývoj ekonomiky ve třetím čtvrtletí zklamáním a ukazuje, že cesta z recese je obtížnější, než se čekalo," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Pokles HDP podle něj prohloubil rozdíl mezi skutečným výkonem ekonomiky a jejími kapacitami.

Zveřejněné údaje také podle hlavního ekonoma Conseq Petra Zahradníka potvrzují oprávněnost provedení devizové intervence ČNB. "Ta může napomoci zrychlit exporty, omezit nenutné importy, a podnítit více i tuzemskou poptávku a reakci tuzemských výrobců na ní," uvedl.

Struktura vývoje ekonomiky ovšem podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho dává důvod k optimismu, protože firmy importují vstupy a zvyšují zásoby, což by se po určité době mělo odrazit ve zvýšeném výkonu české ekonomiky.

"V posledním čtvrtletí roku by se měla ekonomika dostat zpět do kladných čísel. Předpokládáme, že především průmysl by měl vykázat solidní růst po zklamání v třetím čtvrtletí, situace by se mohla stabilizovat i ve stavebnictví a zemědělství by mělo dále těžit ze slušné letošní úrody," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. HDP by měla podpořit podle něj vyšší spotřeba před očekávaným zdražením způsobeným intervencemi ČNB.

Nová data o HDP podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vypadají ve světle dalších statistik, jako průmyslu či maloobchodu, věrohodněji. "Je zřejmé, že se v ekonomice otáčí trendy nahoru. Oživení postupuje očekávaným způsobem od zahraniční k domácí poptávce. V posledním letošním čtvrtletí lze čekat slušný mezičtvrtletní růst HDP," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK