Maloobchodní tržby v eurozóně i EU v říjnu dál klesly

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. prosince (ČTK) - Maloobchodní tržby v eurozóně i v celé Evropské unii klesly v říjnu druhý měsíc po sobě. Dnešní údaje evropského statistického úřadu Eurostat potvrzují, že spotřebitelská poptávka, která je významným motorem ekonomiky, zůstává slabá i na počátku posledního čtvrtletí roku.

Obrat maloobchodu v zemích eura se proti předešlému měsíci snížil o 0,2 procenta po propadu o 0,6 procenta v září. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadli, že tržby zůstanou na zářijové úrovni. V celé EU se tržby snížily o 0,4 procenta, tedy stejně jako v září.

V meziročním srovnání byl maloobchodní obrat v zemích eura nižší o 0,1 procenta, třebaže analytici čekali nárůst o 0,9 procenta. V EU naopak tržby rostly o 0,5 procenta.

Spotřebitelé podle ekonomů stále nejsou ochotni utrácet, zejména kvůli pomalému ekonomickému oživování regionu a rekordní nezaměstnanosti. Řada lidí má také omezený přístup k úvěrům. Eurozóna i EU se sice ve druhém čtvrtletí vymanily z recese, tempo růstu však zůstává nízké. Ve třetím čtvrtletí ekonomika eurozóny zpomalila růst na 0,1 procenta z tempa 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí, potvrdil dnes Eurostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK