Soukromý sektor USA vytvořil v listopadu víc míst, než se čekalo

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - V americkém soukromém sektoru vzniklo v listopadu zhruba 215.000 nových pracovních míst, mnohem více, než čekali analytici. Vyplývá to z dnešní zprávy soukromé agentury ADP. Společnost zároveň směrem vzhůru upravila i říjnový údaj.

Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali, že v soukromém sektoru Spojených států minulý měsíc vzniklo 173.000 nových míst. V říjnu v soukromém sektoru největší ekonomiky světa vzniklo podle zpřesněného údaje 184.000 nových míst, o 54.000 více, než agentura uváděla původně, informovala na webu televize CNBC.

Ekonomové očekávali, že pracovní trh se ocitne pod tlakem kvůli říjnové rozpočtové krizi v USA. To se podle cnbc.com ale v žádném z dosud zveřejněných údajů neukázalo.

"Jsem překvapen, jak dobře pracovní trh reagoval tváří v tvář tomu, co se stalo ve Washingtonu," uvedl podle cnbc.com ekonom Mark Zandi ze společnosti Moody's Analytics, která se na zprávě podílí.

Aby se míra nezaměstnanosti nezvyšovala, je podle ekonomů potřeba, aby vzniklo nejméně 150.000 pracovních míst měsíčně a ekonomika rostla tempem nejméně 2,5 procenta ročně. Aby se míra nezaměstnanosti začala výrazněji snižovat, musí ekonomika vytvářet zhruba 250.000 míst měsíčně.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí podle prvních odhadů nečekaně zrychlila růst. Hrubý domácí produkt rostl tempem 2,8 procenta ročně, což je nejvíce za poslední rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK