Hradec Králové odmítá zdražení tepla od Elektráren Opatovice

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 4. prosince (ČTK) - Město Hradec Králové a jeho společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové nesouhlasí se zdražením tepla, které jim od ledna bude účtovat společnost Elektrárny Opatovice (EOP). Pokud EOP cenu nesníží, hodlá se Tepelné hospodářství obrátit na Energetický regulační úřad (ERÚ)a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Od 1. ledna EOP cenu tepla z takzvaného primárního horkovodu zvedly o 8,45 procenta. Vyjádření EOP ČTK zjišťuje.

Tepelné hospodářství Hradec Králové teplo kupované z Opatovic dodává v krajském městě do 24.000 domácností. Podle Hradeckých pro tak vysoké zdražení nemají EOP důvod. "Jednostranně nám oznámili zdražení. Byl to pro nás šok. EOP zneužívá svého monopolního postavení," řekl Seidler. Zdražení EOP podle něj není opodstatněné.

Argumenty EOP, že zdražení je vyvolané nutnými investicemi do sítí a ekologizace zdroje, Seidler odmítl. EOP podle něj na tyto opravy mají mít rezervy a používat odpisy. "Zvýšení ceny nekoresponduje s vývojem v ČR. Ptáme se, proč," řekl náměstek primátora Martin Soukup (ODS). Tepelné hospodářství odebírá asi 30 procent tepelné kapacity EOP a je na tomto zdroji stoprocentně závislé.

Seidler poukázal na nedávné prohlášení předsedy dozorčí rady Elektráren Opatovice Mirka Topolánka, že teplárny využívající hnědé uhlí by ve většině případů měly zdražit do tří procent. Hnědouhelné Elektrárny Opatovice patří Energetickému a průmyslovému holdingu, který vlastní PPF, J&T a Daniel Křetínský.

Kvůli zdražení tepla z Opatovic oznámilo Tepelné hospodářství zdražení tepla pro své konečné zákazníky o 6,3 procenta na 457,58 Kč za gigajoule (GJ) včetně DPH. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 30 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 814 korun. Tepelné hospodářství vedle domácností teplem zásobuje i školy a další veřejné a soukromé instituce.

Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci Králové dodávají teplo přímo Elektrárny Opatovice. Cena tepla od EOP koncovým zákazníkům od ledna vzroste o 5,5 procenta na 427,8 koruny za GJ včetně DPH. Proti ceně od Tepelného hospodářství bude tedy cena přímo od EOP nižší o 30 korun za GJ. EOP dodávají teplo i do Pardubic a Chrudimi, kde EOP vlastní distribuční sekundární sítě. V Hradci sekundární sítě vlastní Tepelné hospodářství a EOP měly v minulosti několikrát snahu tyto sítě od Hradce Králové koupit.

Přes zdražení bude cena dálkového tepla v Hradci Králové nadále patřit mezi nejnižší v republice. Podle údajů Teplárenského sdružení ČR je letos průměrná cena tepla v ČR 585 korun za GJ s DPH, přičemž z uhelných zdrojů je cena 535 Kč/GJ a z plynových zdrojů je cena 620 Kč/GJ.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK