Dolar po příznivých údajích z USA rostl k euru

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích posiloval vůči euru a během dne vykazoval nárůst i k japonskému jenu. Americkou měnu podpořila série údajů ze Spojených států, která zvýšila očekávání, že americká centrální banka (Fed) může začít omezovat svou podpůrnou měnovou politiku dřív, než se předpokládalo. Euro během dne zamířilo dolů kvůli obavám, že oživování z recese se v měnové unii vyvíjí nerovnoměrně.

Euro k dolaru večer klesalo zhruba o 0,2 procenta. Kolem 19:00 SEČ ale ztráty téměř smazalo a oproti předchozímu závěru se pohybovalo prakticky beze změn na 1,3593 USD. Dolar k jenu během dne rostl a dostal se až na 102,83 JPY. Večer ale o zisky přišel a vykazoval pokles o 0,3 procenta na 102,08 JPY.

Zpráva soukromé organizace ADP dnes ukázala, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v listopadu zhruba 215.000 nových pracovních míst. To je víc než v říjnu a zároveň víc, než čekali analytici. Americké ministerstvo obchodu pak dnes uvedlo, že prodej nových rodinných domů v USA v říjnu vzrostl o 25,4 procenta a zaznamenal nejprudší nárůst za posledních skoro 33,5 roku.

Fed podporuje domácí ekonomiku prostřednictvím svého programu nákupu dluhopisů v rozsahu až 85 miliard dolarů měsíčně. Banka již dříve uvedla, že tento program omezí. O tom, kdy se tak stane, se ale dál spekuluje.

"Stále si myslím, že do roku 2014 je opravdu velmi malá šance na nějaké omezení ze strany Fedu," řekl podle agentury Reuters analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange ve Washingtonu.

Statistický úřad Eurostat dnes potvrdil listopadový odhad, podle něhož ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí oproti předešlému kvartálu stoupla o 0,1 procenta. Hospodářský růst pokračoval v Německu, ekonomika Francie a Itálie ale klesala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK