Nezaměstnanost ve Francii byla ve čtvrtletí nejvyšší za 16 let

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Francii ve třetím čtvrtletí vystoupila na nejvyšší úroveň za posledních 16 let. Statistický úřad INSEE dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti vzrostla na 10,9 procenta oproti předešlému kvartálu, kdy podle zpřesněných údajů činila 10,8 procenta. Údaje podle agentury Reuters zvyšují tlak na prezidenta Françoise Hollandea, který chce do konce roku dosáhnout snížení počtu lidí bez práce.

Čtvrtletní údaj o nezaměstnanosti, měřený podle kritérií Mezinárodní organizace práce, se dostal do blízkosti historického maxima 11,2 procenta, kam se vyšplhal v roce 1997.

V Francii se podle Reuters spíše než celková statistika sleduje nezaměstnanost v evropské části země, tedy bez zahrnutí francouzských zámořských území. V metropolitní Francii tak míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí činila 10,5 procenta, o 0,1 procentního bodu víc než v předešlém čtvrtletí.

Prezident Hollande se nadále snaží uskutečnit svůj cíl, kterým je výrazný pokles nezaměstnanosti do konce letošního roku. Dobré zprávy přinesla říjnová statistika, podle které počet žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti klesl z rekordu v předešlém měsíci. Zprávy o propouštění v podnicích ale dál plní francouzská média a znepokojení ohledně situace na pracovním trhu se podle průzkumů odráží na náladě spotřebitelů, podotkl Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK