Japonsko schválilo opatření na podporu ekonomiky za biliony jenů

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. prosince (ČTK) - Vláda japonského premiéra Šinzóa Abeho dnes schválila balík hospodářských opatření v objemu 18,6 bilionu jenů (zhruba 3,7 bilionu Kč), kterými chce podpořit růst a dostat ekonomiku z vleklé deflace, tedy poklesu cen. Informovala o tom agentura Reuters.

Jádrem nového balíku jsou opatření, která Abe oznámil v říjnu a která mají kompenzovat připravované zvýšení daně z obratu. Hodnota těchto kroků, které zahrnují opatření na zlepšení konkurenceschopnosti, podporu žen, mladých i starých lidí, urychlení rekonstrukcí po zemětřesení a vlně cunami z března 2011 a budování infrastruktury pro tokijskou letní olympiádu v roce 2020, činí 5,5 bilionu jenů.

Vláda tvrdí, že nová opatření zvýší tempo růstu ekonomiky o jeden procentní bod a vytvoří kolem 250.000 pracovních míst.

Trhy chtějí, aby se vláda ještě víc zaměřila na hospodářskou politiku, tvrdí ekonom Hiroši Mijazaki ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Některé z těchto bodů, jako je rekonstrukce po zemětřesení, už byly naplánované a nepředstavují ve skutečnosti ekonomickou strategii," podotkl podle Reuters. Opatření přitom prý k růstu hrubého domácího produktu mohou přidat jen zhruba 0,4 procentního bodu, protože hodně přímých plateb seniorům a rodinám se rovnou přemění na úspory.

Růst japonské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,5 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících. Třetí největší ekonomika světa ale vzrostla již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Celkově se balík svou velikostí přibližuje prvnímu podpůrnému plánu vlády z počátku roku. Abe tehdy na podporu ekonomického růstu a jejího vymanění se z 15 let trvající deflace vyčlenil 20 bilionů jenů. Celkové předpoklady vlády však často zahrnují již dříve vyčleněné výdaje a vysoce převyšují skutečné nové výdaje.

Hospodářský růst Japonska od 90. let podkopává vleklá deflace a stárnoucí populace. Japonsko se potýká i s vysokým zadlužením. V dubnu proto vláda plánuje zvýšit daň z obratu z pěti na osm procent. Tento krok ale může srazit spotřebu a tím i celou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK