EK zkoumá převzetí německé E-Plus španělskou Telefónikou

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Evropská komise zahájila hloubkovou kontrolu plánované akvizice španělské Telefóniky v Německu, a to kvůli obavám, že by dohoda mohla omezit konkurenci na německém mobilním trhu. Telefónica se letos v srpnu dohodla s nizozemskou KPN na převzetí její německé součásti E-Plus v objemu 8,6 miliardy eur (237,9 miliardy Kč).

Telefónica plánuje sloučit E-Plus se svými německými aktivitami O2, čímž vznikne největší mobilní operátor v Německu podle počtu klientů. Těsně za ní budou současní lídři trhu, Deutsche Telekom a Vodafone.

"V této fázi nelze vyloučit, že omezení počtu konkurentů po fúzi zvýší pravděpodobnost, že provozovatelé mobilních sítí budou koordinovat své konkurenční chování a zvyšovat ceny," uvedla komise. Své rozhodnutí chce komise zveřejnit 14. května.

Případ má zásadní význam pro evropský telekomunikační sektor. Zástupci odvětví se domnívají, že je potřeba celý evropský sektor konsolidovat, ale obávají se, že antimonopolní úřady budou požadovat při slučování významné ústupky, aby zajistily rovné podmínky pro méně hráčů na trhu.

V roce 2012 komise umožnila společnosti Hutchison koupit rakouskou divizi firmy Orange pod podmínkou, že pomůže novému operátorovi vstoupit na trh. Analytici oslovení agenturou Reuters se domnívají, že Telefónica a KPN budou muset učinit významné ústupky, aby jejich plán regulátor schválil. EK by mohla chtít vytvoření čtvrtého mobilního operátora, aby se zvýšila konkurence na trhu, protože dohoda sníží počet mobilních operátorů na největším evropském trhu ze čtyř na tři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK