Akcie v USA po zprávě o růstu ekonomiky dopoledne zamířily vzhůru

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Americké akcie v polovině obchodování zamířily vzhůru. Trhy tak reagují na údaje o růstu ekonomiky Spojených států, která v minulém čtvrtletí podle zpřesněných dat rostla nejrychleji za téměř dva roky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval nárůst o zhruba 0,5 procenta a pohyboval se kolem 16.260 bodů. Širší index S&P 500 zpevňoval o 0,6 procenta na 1820 bodů a má podle agentury Reuters namířeno k nejlepšímu týdennímu výsledku za pět měsíců. Index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o procento na 4098 bodů, napsala agentura AP.

Americké ministerstvo obchodu dnes nečekaně oznámilo, že ekonomika Spojených států během tří měsíců do září rostla tempem 4,1 procenta ročně. Analytici předpokládali, že ministerstvo v konečné zprávě odhad ponechá beze změny. Růst ekonomiky táhly vzhůru vyšší výdaje firem a domácností.

Akcie kanadského výrobce mobilních telefonů BlackBerry obchodované v USA dopoledne poskočily vzhůru o skoro 15 procent, a to i přesto, že firma dnes kvůli odpisům vykázala rozsáhlou čtvrtletní ztrátu.

kne hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK