Americké akcie po zprávě o růstu ekonomiky na nových rekordech

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy dnes stouply a hlavní burzovní ukazatele Dow Jones a S&P se v závěru vyhouply na nové rekordy. Trhy tak reagovaly na nečekaně dobré zprávy o vývoji americké ekonomiky, podle kterých hrubý domácí produkt Spojených států v minulém čtvrtletí rostl nejrychleji za skoro dva roky.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování podle předběžných výsledků zpevnil o 0,38 procenta na 16.239,83 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,54 procenta na 1819,45 bodu. Podle agentury AFP jde v obou případech o nové rekordně vysoké hodnoty. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 1,15 procenta na 4104,74 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí rostla tempem 4,1 procenta ročně. K revizi růstu přispěly vyšší spotřebitelské i podnikatelské výdaje. Právě spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, stouply o rovná dvě procenta oproti dříve ohlášenému nárůstu o 1,4 procenta.

Index S&P dnes vzhůru táhly akcie softwarové společnosti Red Hat, které poskočily o 17 procent. Společnost dnes vykázala zisk, který daleko předčil očekávání trhu. Akcie kanadského výrobce mobilů BlackBerry vykazovaly nárůst o zhruba 15 procent poté, co firma vykázala masivní ztrátu, která však byla menší, než čekaly trhy.

Za celý týden si Dow Jones připsal 3,1 procenta a S&P 500 zpevnil o 2,5 procenta. Pro prvně jmenovaný ukazatel tak byl tento týden nejlepším od září a pro S&P nejlepším od července.

Na devizových trzích dolar k jenu sestoupil z nejvyšší hodnoty za pět let. Americkou měnu během dne nejdříve podpořily příznivé údaje o růstu domácí ekonomiky, po kterých se investoři rozhodli pojistit si zisky.

Po 22:00 SEČ dolar k japonskému jenu oslaboval o 0,15 procenta na 104,07 JPY. Euro k dolaru zpevňovalo o 0,13 procenta na 1,3676 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK