Americké akcie začaly vánoční týden růstem na nová maxima

23.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily vánoční týden vzestupem a jejich hlavní indexy se vyšplhaly na nová maxima. Trh ve slabém obchodování posílila zejména dohoda přední technologické společnosti Apple s největším čínským mobilním operátorem China Mobile. Nadále jej ale podporují vyhlídky na příznivý vývoj domácí ekonomiky.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování vzrostl o 0,45 procenta na 16.294,61 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,53 procenta na 1827,99 bodu a oba ukazatele se dostaly na nové rekordy. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4148,90 bodu s přírůstkem 1,08 procenta a dosáhl maxima za 13 let.

Apple po šestiletém vyjednávání uzavřel dohodu s China Mobile o prodeji svých telefonů iPhone v jeho síti, a může si díky tomu zřetelně zvýšit podíl na největším světovém trhu chytrých telefonů. Akcie Applu vzrostly o více než tři procenta, což díky obří tržní kapitalizaci firmy přispělo k růstu indexu S&P a trhu Nasdaq.

O více než pět procent na rekordních 58 dolarů vzrostly akcie Facebooku. Provozovatel největší sociální sítě světa se právě dnes zařadil mezi složky indexu S&P 500.

Dow Jones a S&P minulý týden výrazně vzrostly a v pátek zakončily na nových rekordech. Podpořily je údaje o silném růstu americké ekonomiky za třetí čtvrtletí, které smazaly vliv zprávy, že centrální banka USA začne v lednu omezovat podpůrné nákupy dluhopisů. S&P letos vzrostl již o 28 procent a směřuje ke svému nejlepšímu výkonu od roku 1997.

Na devizovém trhu dolar ve slabém předvánočním obchodování mírně klesl. Investoři jsou ale vůči americké měně naladěni pozitivně, vzhledem k příznivému vývoji americké ekonomiky a tomu, že Fed ohlásil začátek ústupu od krajně uvolněné měnové politiky.

Dolar ke konci dne vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,3698 USD z pátečního dvoutýdenního maxima 1,3623 USD. Proti japonskému jenu americká měna zůstala beze změny na 104,08 JPY a byla mírně pod pátečním pětiletým vrcholem 104,63 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK