Pražská burza ve zkráceném týdnu posílila o 0,9 pct na 986,9 bodu

27.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Pražská burza v uplynulém zkráceném týdnu posílila a index PX proti minulému přidal 0,9 procenta na 986,9 bodu. Nejvíce propadly akcie výrobce alkoholických nápojů Stock Spirits, naopak největší růst zaznamenaly akcie mediální firmy CME. V předchozím týdnu akcie posílily o 2,3 procenta.

"Poslední týden roku, který byl kratší o jeden až tři obchodní dny na většině burz, přinesl na trhy plynulý růst při absenci významných témat. Rozhodnutí americké centrální banky Fed z předchozího týdne o začátku omezování kvantitativního uvolňování trhy i v dalších dnech přijímaly pozitivně. Lepší než očekávaná makrodata poslala americké trhy na nová historická maxima," uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Sváteční obchodování bylo v Praze charakteristické nižší aktivitou investorů. Bez překvapení se na trhu neobjevila žádná podstatná kurzotvorná zpráva.

Hvězdou týdne se stala mediální společnost CME, která posílila o 19,5 procenta na 74 Kč. Firma výrazně rostla bez zásadní zprávy. Nejvíce zaostaly akcie Stock Spirits, které přišly o 3,1 procenta na 94 Kč. V pondělí se totiž objevila zpráva, že finanční ředitelka Lesley Jacksonová převedla asi 160.000 akcií ze svého vlastnictví na spřízněnou osobu. Mohlo však jít i o korekci předchozího sedmitýdenního růstu akcie.

Příští týden bude na trzích opět zkrácený. Pražská burza a okolní trhy budou zavřené 31. prosince a 1. ledna, zatímco trhy v USA pouze na Nový rok. "Vzhledem k odpadnutí nejistoty okolo měnové politiky i rozpočtu USA nevidíme pro příští týden významná témata. Výjimkou by mohla být nová politická nestabilita v Turecku, která má potenciál dalšího vyhrocení. Směr trhů však podle nás bude určen spíše americkými makrodaty, která jsou očekávána na relativně dobrých hodnotách. Pro příští týden jsme tak mírně pozitivní," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK