Polský prezident podepsal zákon o penzijní reformě

27.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 27. prosince (ČTK) - Polský prezident Bronislaw Komorowski dnes podepsal zákon o reformě penzijního systému, kterou kritici označují za znárodnění majetku. Nechá však přezkoumat, zda zákon je v souladu s ústavou, informovala agentura Reuters.

Zákon počítá s převodem všech polských vládních dluhopisů ve vlastnictví soukromých penzijních fondů pod státní instituci. Cílem je zmírnit veřejný dluh a poskytnout vládě větší prostor k půjčkám. Kritici však tvrdí, že zákon způsobí v budoucnosti potíže.

Zákon tento měsíc schválil parlament a Komorowski ho již dříve kritizoval kvůli rizikům pro budoucí důchodce. Naznačil však, že normu nebude blokovat, protože považuje reformu penzijního systému za nezbytnou k udržení stability veřejných financí.

Vládní rozpočet pro příští rok již s penzijní reformou počítá. Podle odborníků na ústavu zřejmě vstoupí reforma v platnost podle plánu začátkem příštího roku, zatímco rozhodnutí ohledně ústavnosti zákona padne nejdříve za rok. "Rozhodně bude obtížné zvrátit právní důsledky (zákona). Nejsem si jistý, zda bude možné vrátit peníze penzijním fondům," řekl agentuře Reuters jeden z ústavních expertů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK