Japonské akcie letos vzrostly o 57 procent, nejvíce za 41 let

30.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes skončily letošní rok na maximu za šest let. Za celý rok získal hlavní index tokijské burzy 57 procent a díky razantní podpůrné politice vlády premiéra Šinza Abeho dosáhl nejsilnějšího nárůstu od roku 1972, uvedla agentura Reuters.

Index Nikkei 225 v dnešním závěru posílil o 0,7 procenta na 16,291,31 bodu a vzrostl devátý den po sobě. Byla to jeho nejdelší růstová série od července 2009. Tokijská burza bude nyní zavřená do konce týdne.

Japonské akcie od konce minulého roku táhla vzhůru razantní rozpočtová a měnová politika od nástupu Abeho vlády. Ta usiluje o definitivní vymanění třetí největší světové ekonomiky z dlouhodobého útlumu a deflace.

V posledních dnech japonské akcie hnalo nahoru lednové zavedení individuálních spořicích účtů s pětiletými daňovými prázdninami v případě, že peníze na nich budou směřovat do akcií, podílových nebo burzovně obchodovaných fondů. Rozsáhlé úspory Japonců, které dosud vesměs leží na nízkoúročených bankovních účtech, by tak měly začít podporovat japonský akciový trh.

V příštím roce by tak mohly japonské akcie pokračovat ve vzestupu. "Ve výhledu do příštího roku jsou lidé na trhu hodně optimističtí, zejména drobní investoři," řekl Reuters nejmenovaný tokijský obchodník jedné z evropských bank.

hp ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK