Ceny ropy po údajích o zásobách v USA přestaly růst

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne ztratily mírné počáteční zisky, dosažené pod tlakem nových obav o osud dodávek suroviny z Libye. Trh podkopaly údaje o růstu zásob suroviny v klíčovém překladišti v USA i zvýšení zásob ropných produktů.

Severomořská ropa Brent se krátce před 16:00 pohybovala kolem 107,50 USD za barel s přírůstkem 15 centů, předtím se ale dostala až ke 108 dolarům. Cena americké lehké ropy WTI naopak asi 40 centů ztrácela a nacházela se v blízkosti 93,25 USD. V úterý ceny oživily z pětidenního poklesu.

Americkou ropu srazily údaje vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), podle nichž zásoby ropy v překladišti Cushing minulý týden stouply o 1,1 milionu barelů. V celých USA zásoby sice klesly o 2,7 milionu barelů, to bylo ale hluboko pod tempem, které v úterý odhadl odvětvový institut API. Navíc prudce vzrostly zásoby benzinu, nafty a topného oleje.

Ropu Brent podporovalo pokračující napětí v Libyi. Tamní vláda sice oznámila, že vývoz ropy vzrostl už na zhruba půl milionu barelů denně, trh se ale obává konfliktu mezi vládou a rebely, kteří na východě země ovládají přístavy a chtějí odtud sami vyvážet. Libyjský premiér Alí Zajdán dnes varoval posádky ropných tankerů, aby se nepřibližovaly k přístavům ovládaným povstalci, jinak je může libyjské námořnictvo potopit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 107,50 107,35 New York - Nymex WTI únor 93,25 93,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK