ČSÚ dnes zveřejní další odhad vývoje ekonomiky ve 3. čtvrtletí

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes ráno zveřejní další zpřesnění vývoje ekonomiky za třetí čtvrtletí. Oznámí rovněž, jak se v listopadu dařilo průmyslovým a stavebním firmám.

Podle zpřesněného odhadu ze začátku prosince HDP ve třetím kvartále mezičtvrtletně klesl o desetinu procenta, meziročně se snížil o 1,3 procenta. V prvním odhadu byl pokles výraznější. Statistici začali ke každému čtvrtletí vydávat tři odhady HDP místo dvou v loňském roce, aby se přizpůsobili novým požadavkům na zasílání dat Eurostatu. Ředitel odboru čtvrtletních národních účtů Jan Heller tehdy předpokládal, že se třetí odhad od toho druhého příliš lišit nebude. První odhad vývoje ekonomiky za celý loňský rok zveřejní ČSÚ 14. února.

Stavebnictví v říjnu zpomalilo propad a bylo meziročně nižší o procento. Obor prožívá již pátý slabý rok v řadě a podle odborníků se ani letos nepřehoupne do černých čísel.

Růst naopak zaznamenává průmyslová výroba, byť v říjnu tempo zpomalilo na 3,5 procenta v meziročním srovnání. Podle analytiků je to právě průmysl, který táhne českou ekonomiku ze dna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK