Americké akcie po zprávě ze zasedání Fedu ve středu spíše klesly

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy v závěru středečního obchodování převážně klesly a reagovaly tak na zprávu z posledního loňského zasedání americké centrální banky (Fed). Indexu technologického trhu ale pomohly vzhůru akcie technologické společnosti Micron.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,41 procenta na 16.462,74 bodu. Širší index S&P 500 oslabil nepatrně o 0,02 procenta na 1837,49 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ale přidal 0,3 procenta na 4165,611 bodu. Vzhůru jej táhly akce výrobce čipů Micron Technology, které po zveřejnění nečekaně dobrých čtvrtletních výsledků firmy přidaly skoro deset procent.

Zápis ze zasedání Fedu z poloviny prosince ukázal, že členové jejího měnového výboru na svém posledním loňském zasedání zdůrazňovali nutnost postupovat při omezování krajně uvolněné měnové politiky opatrně. Fed se tehdy rozhodl poprvé snížit nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomický růst a trh práce. Podpůrná politika Fedu byla loni hlavním motorem růstu indexu S&P, který za celý uplynulý rok stoupl skoro o 30 procent.

"Finanční trhy se vlastně vůbec nepohnuly, ale historie obvykle ukazuje, že potřebují trochu času, aby tyto věci zpracovaly," citovala agentura Reuters analytika Darrella Cronka z Wells Fargo Private Bank v New Yorku.

Na devizových trzích ve středu dolaru pomohla příznivá zpráva z amerického trhu práce. Podle soukromé organizace ADP v soukromém sektoru USA vzniklo v prosinci nejvíc pracovních míst za 13 měsíců.

Dolarový index, který zaznamenává výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních měn, ve středu stoupl až na 81,166 bodu, nejvyšší hodnotu od konce listopadu. Dolar k jenu dnes na asijských trzích zpevňoval o 0,02 procenta na 104,92 JPY. Euro k dolaru ve středu kleslo na měsíční minimum 1,3554 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK