Růst průmyslu v listopadu zrychlil na 6,2 pct z říjnových 3,5 pct

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Růst českého průmyslu v listopadu zrychlil. Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 6,2 procenta, přičemž v říjnu to bylo 3,5 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmysl v listopadu vzrostl dokonce o 8,8 pct a hodnota nových zakázek byla v meziročním srovnání vyšší o 12,2 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů průmyslová produkce v listopadu vyšší o 1,3 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Průmyslovým podnikům pomáhá poptávka po jejich produktech v zahraničí, ale už i v tuzemsku. Nové zakázky ze zahraničí se v jedenáctém měsíci loňského roku zvýšily o 14,3 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,3 procenta.

Českému průmyslu už tradičně pomohla výroba motorových vozidel, která se meziročně zvýšila o 13,7 procenta. Rostly ale i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Nedařilo se naopak těžbě a dobývání (meziroční pokles o 8,2 procenta), výrobě potravinářských výrobků (pokles o 2,2 procenta) a výrobě oděvů (pokles o 3,4 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK