Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v prosinci stoupla na 7,1 pct

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 9. ledna (ČTK) - Ke konci roku 2013 evidovaly úřady práce v Jihočeském kraji 30.565 takzvaně dosažitelných uchazečů o zaměstnání, což bylo o 2927 lidí více než v listopadu. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu tak na jihu Čech meziměsíčně vzrostl o sedm desetin procentního bodu na 7,1 procenta. ČTK to dnes řekl analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Nezaměstnanost v loňském prosinci se v celé zemi zvýšila na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Bez práce tak bylo ke konci roku 596.833 lidí, tedy o zhruba 31.500 více než o měsíc dříve. Důvodem růstu nezaměstnanosti bylo hlavně postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích.

"Jihočeský kraj evidoval v prosinci čtvrtý nejnižší podíl nezaměstnaných v rámci všech krajů ČR, a to po Praze, Plzeňském a Středočeském kraji," uvedl Beran. Podíl nezaměstnaných meziměsíčně vzrostl ve všech okresech kraje, přičemž nejvýznamnější nárůst zaznamenali úředníci na Prachaticku a Jindřichohradecku, kde byl nárůst vyšší než jeden procentní bod. Nejvyšší podíl nezaměstnaných přesto stále úřady evidují v okrese Český Krumlov - 9,7 procenta, naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl evidován v okrese České Budějovice - 5,8 procenta.

Počet volných pracovních míst v prosinci poklesl o 200 na 2338, na jedno připadalo 13 uchazečů. Největší poptávka je stále po kuchařích, řidičích aut v dálkové nákladní přepravě, po prodavačích a kvalifikovaných strojařích, shrnul Beran.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK