Průmyslová výroba v Německu se v listopadu vrátila k růstu

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. ledna (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v listopadu meziměsíčně stoupla o 1,9 procenta po říjnovém poklesu o 1,2 procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Listopadový výsledek překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters počítali s nárůstem o 1,5 procenta.

Ministerstvo navíc uvedlo, že průmyslová produkce pravděpodobně vykáže nárůst i za celé čtvrté čtvrtletí. "Vyhlídky průmyslového sektoru zůstávají celkově příznivé, což signalizuje vzestupný trend u zakázek a příznivá nálada mezi podniky," dodal úřad.

Ministerstvo již ve středu oznámilo, že průmyslové zakázky pro německé podniky, které jsou důležitým indikátorem budoucího vývoje průmyslové výroby, v listopadu stouply o 2,1 procenta. Index podnikatelské nálady v Německu se minulý měsíc podle institutu Ifo vyšplhal na nejvyšší úroveň od dubna 2012.

Německý svaz obchodu BGA tento měsíc předpověděl, že tempo růstu německé ekonomiky by v letošním roce mělo zrychlit na 1,5 procenta z loňských 0,5 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK