Prosincová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Prosincová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o desetinu procentního bodu vyšší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v prosinci poskočila na 1,4 procenta z listopadových 1,1 procenta. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace 1,4 procenta. To je nejnižší hodnota od roku 2009.

Za vyšší než odhadovanou prosincovou inflací stál podle Holuba poněkud rychlejší než očekávaný meziroční růst cen potravin a pohonných hmot. Ve stejném směru působil také nepatrně mírnější meziroční pokles cen v segmentu korigované inflace bez pohonných hmot ve srovnání s očekáváním ČNB.

Zveřejněná data potvrzují náhled centrálních bankéřů, že zdrojem inflace zůstávají vedle daňových změn ceny potravin a ve zmenšené míře i regulované ceny. Naproti tomu pokračuje významné působení domácí ekonomiky ve směru poklesu cen.

"Krátkodobý výhled ČNB naznačoval, že se celková inflace na počátku roku 2014 po odeznění dopadů změn DPH a při poklesu regulovaných cen sníží až k nule a měnověpolitická inflace překmitne do lehce záporných hodnot. To by při nečinnosti měnové politiky mohlo vyústit v dlouhodobější deflaci s velmi nepříznivými důsledky pro ekonomický vývoj," uvedl Holub.

ČNB zahájila v listopadu intervence proti silné koruně. Cílem je udržet měnu poblíž 27 korun za euro. Podle alternativního scénáře ekonomiky, který bankovní rada považuje za nejvíce pravděpodobný, by se celková i měnověpolitická inflace měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB již ve druhé polovině letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK