Portugalsko vydalo první pětiletý dluhopis za 3,25 miliardy eur

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 9. ledna (ČTK) - Portugalsko dnes úspěšně vydalo první pětiletý dluhopis od dluhové krize v objemu 3,25 miliardy eur (89,1 miliardy Kč). Využilo tím rostoucí důvěry investorů v země eura zasažené dluhovou krizí a demonstrovalo, že se už může bez potíží samo financovat na trhu dluhopisů. Lisabon by měl ukončit záchranný program dojednaný s mezinárodními věřiteli v polovině roku.

Poptávka po dluhopisu výrazně převýšila nabídku. Investoři podali na nový dluhopis objednávky v sumě 11 miliard eur, zatímco Lisabon původně plánoval získat dnešní emisí jen 2-2,5 miliardy eur. Výnos dluhopisu činil 4,66 procenta, což je výrazně pod výnosem 6,4 procenta u posledního pětiletého dluhopisu z roku 2011.

"Poptávka byla značná. Byla to velmi úspěšná emise," řekla podle agentury Reuters portugalská ministryně financí Maria Luís Albuquerqueová. Portugalsko dnešní emisí má pohromadě již téměř třetinu z celoročního plánu financování.

Portugalsko přijalo v květnu 2011 tříletý mezinárodní záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) jako třetí země eurozóny. Ekonomové se domnívají, že země bude zřejmě po opuštění programu potřebovat od věřitelů určitý druh pohotovostní úvěrové linky, než se plně postaví na vlastní nohy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK