Americké akcie před klíčovou zprávou skončily skoro beze změn

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily čtvrteční proměnlivé obchodování jen s nepatrnými změnami. Trhy čekají na dnešní klíčovou zprávou o prosincovém vývoji zaměstnanosti ve Spojených státech. Mohla by naznačit, jestli americká centrální banka (Fed) tento měsíc oznámí další omezení svého podpůrného programu.

Dow Jonesův index klesl o 0,1 procenta na 16.444,76 bodu. Širší index S&P 500 stoupl nepatrně o 0,03 procenta na 1838,13 bodu. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,23 procenta na 4156,19 bodu.

Trh zpočátku podpořily údaje, podle nichž počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl o něco více, než se čekalo. Investoři se ale zaměřují na celkové údaje z amerického trhu práce za minulý měsíc. Fed se v prosinci rozhodl zahájit omezování podpůrné měnové politiky a dnešní vládní data by mohla naznačit, jestli jeho rozhodnutí bylo oprávněné.

Výrazné ztráty během čtvrtka zaznamenaly akcie maloobchodních prodejců Bed Bath & Beyond a Family Dollar. Firmy po neuspokojivé sváteční sezóně zhoršily prognózy příjmů. Americký hliníkárenský gigant Alcoa po oficiálním uzavření burzy odepisoval zhruba 2,8 procenta poté, co vykázal výraznou čtvrtletní ztrátu.

Na devizových trzích euro k dolaru ve čtvrtek nakonec oživilo z nejnižší úrovně za pět týdnů. Na ni se dostalo dříve během dne po zasedání měnového výboru Evropské centrální banky (ECB) a projevu jejího prezidenta Maria Draghiho. ECB nechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta a Draghi řekl, že banka v dosavadní uvolněné měnové politice hodlá i nadále pokračovat.

Euro k dolaru dnes na asijských trzích vykazovalo nárůst o 0,09 procenta na 1,3617 USD poté, co ve čtvrtek kleslo až na 1,3547 USD, nejníže od začátku prosince. Dolar k jenu dnes zpevňoval také o 0,09 procenta na 104,95 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK