Ve 2. pilíři v prosinci přibylo 207 smluv, je v něm 83.960 lidí

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Ve dvanáctém měsíci existence druhého pilíře, tedy v prosinci, do něj vstoupilo jen 207 lidí, což je opět nejméně od jeho vzniku v lednu loňského roku. Celkem tak tímto způsobem spoří na penzi 83.960 lidí. ČTK to dnes sdělila Asociace penzijních společností. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl milionu lidí. Do konce června, kdy skončil termín pro uzavření smlouvy pro lidi starší 35 let, mělo smlouvu 78.500 lidí.

"Zájem o druhý pilíř je po prohlášeních vzniklé koalice o jeho sloučení s třetím pilířem prakticky nulový. Penzijním společnostem ani klientům tedy nezbývá než čekat na konkrétní návrhy politiků, jak vzniklou situaci vyřešit," uvedl prezident Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk.

Do druhého pilíře je od loňského ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Druhého pilíře penzijního systému se zúčastní šest penzijních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK