Plzeň dostala od ÚOHS půlmilionovou pokutu

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Plzeň 10. ledna (ČTK) - Plzeňská radnice dostala půlmilionovou pokutu za chyby v tendru na rekonstrukci stadionu ve Štruncových sadech, kde hrají své zápasy fotbalisté Viktorie. Rozhodl o tom předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné, plzeňská radnice se může bránit pokutě podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Podle Rafaje Plzeň postupovala diskriminačně při nastavení kvalifikace firem. "V důsledku stanovení požadavku na prokázání ekonomických a finančních kvalifikačních předpokladů zadavatelem mohli být někteří dodavatelé předem vyloučeni z možnosti účastnit se zadávacího řízení," uvedl Rafaj.

Vedoucí odboru investic plzeňského magistrátu Evžen Kaucký ČTK řekl, že město se musí s verdiktem ÚOHS nejdřív seznámit a pak se rozhodnout, jak dál postupovat. Zakázku dělala pro město najatá specializovaná firma, takže další postup se bude odvíjet také podle smlouvy s touto firmou, řekl Kaucký.

Cena zakázky byla 308 milionů korun včetně DPH, městu proto hrozila pokuta až 15 milionů. Výsledná sankce je podle Rafaje přiměřená.

Město Plzeň dalo do konce loňského roku do přestavby stadionu 350 milionů korun. Zbývá ještě dostavět dvě věže mezi hlavní tribunou a bočními ochozy v hodnotě kolem 60 milionů korun. Na vlastní náklady by je měl postavit fotbalový klub Viktoria, který už loni městu slíbil, že rohové věže postaví, pokud se dostane do Ligy mistrů. To se mu povedlo. Kromě věží zbývá ještě dostavět poslední blok na jižní tribuně, který by uzavřel celý stadion. Jeho kapacita by se tak zvýšila z 11.700 míst o 500. Šlo by o investici zhruba 15 milionů korun, které zatím město nevyčlenilo.

Plzeňští fotbalisté dosud vydělali v této sezoně díky účasti v Lize mistrů kolem 320 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK