ČSÚ: Revize HDP je dána především postupným doplňováním dat

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Revize hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí je především způsobena postupným doplňováním dat, které neměl Český statistický úřad v době prvního odhadu ještě k dispozici. ČTK to řekl ředitel čtvrtletních národních účtů ČSÚ Jan Heller. Podle čtvrtečních údajů ČSÚ ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Na počátku prosince přitom statistici informovali o poklesu o 0,1 procenta a v rámci rychlého odhadu v listopadu dokonce o poklesu o 0,5 procenta.

"Korekce mezičtvrtletní změny v samotném třetím čtvrtletí byla především důsledkem upřesněného rozložení tvorby přidané hodnoty v podnikatelské sféře v prvním a druhém čtvrtletí při zachování úhrnu za 1. pololetí," uvedl. Fakticky tak nebyla změna podle něj způsobena vývojem v samotném třetím čtvrtletí,

"Revize jsou běžnou součástí práce statistiků všude ve světě, ale takovýto kotrmelec je poměrně ojedinělý a zasloužil by si věrohodné vysvětlení," uvedl k revizím analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Naopak analytik Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že podle studie Marka Rusnáka z Fakulty sociálních věd UK dosahují revize mezičtvrtletních údajů v průměru 0,4 procentního bodu. To se navíc prý nebraly v úvahu předběžné odhady, ale až ty následné. "Pro posouzení skutečného stavu ekonomiky je tak nutné vzít v potaz i vývoj měsíčních dat z průmyslu, stavebnictví, maloobchodu a tak dále. A měsíční data ukazovala na pokračující oživení v domácí ekonomice," uvedl Vejmělek. Zároveň dodal, že na HDP je bohužel kladen příliš velký důraz.

Vejmělek zároveň uvedl, že samozřejmě revize mohly u některých lidí vyvolat dojem, že se ekonomika vrací do recese. To zároveň mohlo ovlivnit očekávání lidí do budoucna a tím i jejich ekonomické chování.

Heller dále upozornil, že předběžný odhad (zveřejněný 14. listopadu), je vždy sestavován na základě pouze dílčích statistických a administrativních dat. "Ze statistických dat nejsou tou dobou k dispozici kompletní údaje zejména o stavu zásob, tvorbě fixního kapitálu a výdajích domácností. Dostupné dílčí informace, například o vývoji zahraničního obchodu a zaměstnanosti signalizovaly hlubší pokles tvorby přidané hodnoty než následně data použitá pro standardní odhad zveřejněný 4. prosince," uvedl.

Statistici tak mají v době předběžného odhadu podle Hellera informace od několika málo tisíc registrovaných subjektů z celkového více než milionu registrovaných subjektů. "Je to tedy umění možného" uvedl. Údaje by podle něj asi nezpůsobily takový rozruch, kdyby se ekonomika nenacházela v možném zlomu vývoje, kdy každá desetina může znamenat rozdíl mezi poklesem nebo růstem ekonomické aktivity.

Statistici revidovali ve čtvrtek i další údaje. V meziročním srovnání ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí o 1,2 procenta, což je o desetinu procenta lepší údaj, než statistici uváděli dříve. Meziroční snížení HDP v prvním čtvrtletí se zlepšilo ze 2,4 na 2,3 procenta a ve druhém čtvrtletí se naopak zhoršilo z 1,5 na 1,7 procenta. V mezičtvrtletním srovnání po poklesu v prvním čtvrtletí o 1,3 procenta HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta, což je méně než původně uváděných 0,6 procenta.

Český statistický úřad zveřejnil poprvé předběžný odhad hrubého domácího produktu v únoru 2008, a to u dat za čtvrté čtvrtletí 2007. Učinil tak na základě mezinárodní praxe a poptávce po rychlém odhadu vývoje ekonomiky, který je běžný i v dalších vyspělých ekonomikách.

Od loňského října pak ČSÚ zveřejňuje novou rychlou informaci "Čtvrtletní národní účty", a to vždy zhruba 92 dní po konci čtvrtletí. Data by měla zpřesnit jak první informaci o odhadu HDP, která vychází 65 dní po konci čtvrtletí, tak údaje ze zveřejněných národních účtů. Ke každému čtvrtletí tak nyní statici vydávají místo dvou tři odhady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK