Ceny ropy po slabých údajích z trhu práce v USA vzrostly

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy reagovaly na dnešní slabou zprávu z amerického trhu práce růstem. Údaje posílily mezi investory naděje, že centrální banka USA (Fed) odloží další omezování podpůrných nákupů dluhopisů, jimiž se dostávají na trh nové peníze.

Severomořská ropa Brent po 16. hodině SEČ posílila o 30 centů na zhruba 106,70 USD za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o jeden dolar na 92,65 USD. Ve čtvrtek ropný trh oslabil a WTI klesla kvůli růst zásob v klíčovém americkém překladišti na osmiměsíční minimum 81,24 USD. Cena Brentu sestoupila na nejnižší úroveň za dva měsíce.

Američtí zaměstnavatelé vytvořili v prosinci jen 74.000 pracovních míst, nejméně za tři roky a mnohem méně, než se čekalo. Může to sice být jen jednorázové oslabení v důsledku mrazivého počasí, Fed by to ale mohlo odradit od dalšího ústupu od uvolněné měnové politiky. Fed poprvé rozhodl o omezení nákupů dluhopisů minulý měsíc.

"Ropa posiluje díky tomu, že výraznější ústup Fedu od stimulace je nyní po slabých údajích mimo hru," řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritch. Podle Michaela Hewsona z CMC Markets je dnešní vzestup rovněž korekcí předešlého poklesu.

Ropu Brent během týdne oslabovalo výrazné zvýšení těžby v Libyi. Ta nyní těží asi 650.000 barelů denně a vyváží půl milionu barelů, tedy asi polovinu úrovně dosahované před letním začátkem nepokojů a blokád.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 106,70 106,39 New York - Nymex WTI únor 92,65 91,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK