Fed převedl vládě z loňského zisku 78 miliard dolarů

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. ledna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) převedla federální vládě ze svého loňského zisku 77,7 miliardy dolarů (asi 1,6 bilionu Kč). Bylo to o zhruba 11 miliard dolarů méně než před rokem, ale výrazně nad průměrnou úrovní let před finanční krizí. Plyne to z dnešních údajů Fedu.

Centrální banka v posledních letech vydělává hlavně na úrocích z nakoupených státních a hypotečních dluhopisů. Těch už od finanční krize nakoupila za téměř čtyři biliony dolarů.

Fed loni vydělal na úrocích z nakoupených cenných papírů 90,4 miliardy dolarů. Ze zisku Fed kryje vlastní náklady a zbytek posílá ministerstvu financí USA.

Odvody Fedu vládě od finanční krize let 2007-09 výrazně vzrostly. Za posledních pět let Fed odvedl 368 miliard dolarů proti celkem 135 miliardám dolarů za období předešlých pěti let, spočítala agentura Reuters.

Fed od krize nakupoval nejprve hypoteční aktiva, aby stabilizoval finanční sektor, a později se zaměřil na státní dluhopisy. Až do prosince kupoval oba tyto typy aktiv měsíčním tempem 85 miliard dolarů, aby podpořil ekonomický růst a trh práce. Minulý měsíc rozhodl o snížení těchto nákupů od tohoto měsíce o deset miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK