České dráhy hledají způsob, jak v budoucnu prodávat majetek

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - České dráhy hledají způsob, jakým budou v budoucnu prodávat nepotřebný majetek. Kvůli nedostatku zájemců musel dopravce zrušit výběrové řízení na nového dražebníka, který měl prodej nemovitostí pro státního dopravce následující čtyři roky zajišťovat. V úvahu přichází opětovné vypsání výběrového řízení na zprostředkovatele, nebo se ČD pokusí nepotřebný majetek prodávat jiným způsobem, řekl ČTK mluvčí ČD Radek Joklík.

K hledání nového způsobu prodeje nemovitostí a dalšího majetku dopravce patrně přiměla i zkušenost s dosavadním dražebníkem, společností Clanroy, která na sebe podala koncem loňského roku insolvenční návrh a která Českým drahám podle oznámení v insolvenčním rejstříku dluží 54 milionů korun. Smlouva se společností Clanroy vypršela vloni v dubnu. Poté Clanroy prodával pouze ty nemovitosti, o jejichž dražbě bylo rozhodnuto do tohoto data, uvedl Joklík. Takto byl například po několika neúspěšných pokusech loni v červnu prodán hotel v pražské Michli za téměř 100 milionů korun.

Zájem o zakázku na prodej zbytného majetku Českých drah a s tím souvisejícími službami, jako je zhotovování znaleckých posudků, měly pouze dvě společnosti. ČD zakázku ocenily na 60 milionů korun. Kvalifikační podmínky nicméně splnil pouze jeden uchazeč a dopravce proto musel celý tendr v souladu se zákonem o veřejných zakázkách zrušit, dodal mluvčí.

České dráhy se zbavují zejména nepotřebných administrativních budov a další infrastruktury podél železničních tratí. V roce 2012 za prodej zbytného majetku společnost podle výroční zprávy utržila 540 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK