Server Jobs.cz loni vystavil o tři procenta meziročně méně míst

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Zaměstnavatelé na pracovním serveru Jobs.cz loni vystavili 157.190 pracovních míst, což je meziroční pokles o tři procenta. V tiskové zprávě to dnes uvedla firma LMC, která portál provozuje.

Pro čerstvé absolventy bylo otevřeno 17.088 řádných pracovních míst, což je o devět procent méně než o rok dříve. Počet dostupných brigád meziročně stoupl o pět procent na celkových 55.056.

"Vývoj na tuzemském pracovním trhu byl vloni do značné míry poznamenán dopady nejdéle trvající recese v historii samostatné ČR. Především v první polovině roku pokračoval útlum tvorby nových pracovních míst, a to zejména ve firmách se zahraniční účastí, které byly výrazněji tlačeny k udržení své finanční výkonnosti," uvedl analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský. Podle něj data z podzimu v kombinaci s dalšími impulsy zavdávají příčiny k optimismu ohledně dalšího vývoje.

Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé loni otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod s podílem 13,8 procenta. Druhou příčku obsadil obor informačních technologií (9,3 procenta), následovaný strojírenstvím (7,7 procenta), administrativou (7,7 procenta) a výrobou a průmyslem (6,9 procenta). Růst počtu pracovních příležitostí se týkal zejména strojírenství a dalších oborů, v nichž firmám chyběli lidé s technickým zaměřením, uvedla LMC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK