Kabelová Charter chce koupit Time Warner Cable za 37 mld. USD

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. ledna (ČTK) - Americký provozovatel kabelové televize Charter Communications Inc. učinil nabídku na převzetí svého většího konkurenta Time Warner Cable za 37,3 miliardy USD (748,2 miliardy Kč). Vedení Time Warner však nabídku odmítá jako příliš nízkou, Charter se s ní proto podle svého vyjádření obrátil přímo na akcionáře. Pokud by se dohodu podařilo dokončit, bylo by to největší převzetí v sektoru od roku 2002, kdy Comcast převzal kabelovou divizi AT&T.

Podle společnosti Charter je to již její třetí pokus o převzetí Time Warner Cable. Nabídka je částečně v hotovosti a částečně v akciích. Současní akcionáři Time Warner Cable by po dokončení měly v nové firmě podíl 45 procent. Včetně zahrnutí dluhu je hodnota dohody 62,35 miliardy USD.

Vedení Time Warner Cable nabídku odmítlo jako příliš nízkou. Charter nabídl za jednu akcii v přepočtu 132,5 dolaru, vedení chce až 160 dolarů. Charter se však nevzdává a rozhodl se obrátit s nabídkou přímo na akcionáře, řekl agentuře Reuters ředitel firmy Tom Rutledge.

Charter je čtvrtým největším kabelovým operátorem v USA a podíl 27 procent ve firmě vlastí mediální firma miliardáře Johna Maloneho Liberty Media. Firmě Time Warner Cable patří druhá příčka. Spojením by vznikla skupina, která by měla v USA více než 15 milionů zákazníků.

Firma Time Warner Cable se v poslední době stala ve svém odvětví firmou s nejslabším výkonem. Skupina Leichtman Research odhaduje, že za poslední dva roky ztratila téměř deset procent zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK