Mlékařské družstvo JIH loni utržilo rekordních 3,4 mld Kč

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tábor 14. ledna (ČTK) - Mlékařské a hospodářské družstvo JIH, jež má pod kontrolou 17 procent českého trhu s mlékem, loni utržilo 3,7 miliardy korun, nejvíce ve své dvacetileté historii. ČTK to dnes řekl místopředseda družstva Zdeněk Houška. Podle předběžných výsledků tržby družstvu meziročně stouply o půl miliardy korun. Výsledek ovlivnil zejména export a kurz koruny.

"Loni jsme prodali 410 milionů litrů mléka, což je něco málo přes 17 procent obchodu mléka v České republice. Jsme tak největší odbytovou organizací. Denně mlékárnám dodáváme přes 1,1 milionu litrů mléka," uvedl Houška. Objem prodaného mléka meziročně vzrostl o zhruba 92 milionů litrů.

Mlékařům v Česku, ale také v celé EU se podle Houšky daří. Zájem o mléčné výrobky je velký, a to i ve třetích zemích. Výjimečně nepoklesl ani po Novém roce. "Cena mléka v ČR roste pořád nahoru, ale stále neodpovídá ceně v zemích EU, je pořád nižší. Předpokládáme, že v letošním roce bude muset dojít ke srovnání výkupních cen, což řada mlékařů nechce slyšet," upozornil.

Družstvo vyváží zhruba třetinu produkce do mlékárny Goldsteig v Chamu a od loňska s novým členem nově i do Schwarzefeldu. Výkupní cena mléka v Německu byla v prosinci 11 korun, v českých mlékárnách mezi 9,30 až 9,60 Kč. Export tak vylepšil družstvu průměrnou roční cenu, která byla na úrovni 8,94, což je téměř o korunu více než v roce předchozím. Rozdíl během roku dělal 30 až 50 haléřů na litru. "Dá se říct, že těm, kteří vydrželi u mléka, se to vrací. Ceny mléka jsou teď velice zajímavé," uzavřel Houška.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih vzniklo v roce 1994, má přes 200 členů - prvovýrobců s denní produkcí nad 1000 litrů. K nejvýznamnějším patří ZD Záhoří na Písecku a ZD Pluhův Žďár na Jindřichohradecku. Členy má i na Moravě, v západních a středních Čechách. Významnými odběrateli jsou jihoněmecká mlékárna Goldsteig v Chamu, jihočeská Madeta a Klatovská mlékárna. Část produkce se přesunula do mlékárny Hlinsko a do Jihlavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK