Průmyslová výroba v eurozóně v listopadu překonala odhady

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. ledna (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně v listopadu oživila po dvou měsících poklesu. V zemích eura se zvýšila o 1,8 procenta po propadu o 0,8 procenta v předešlém měsíci, a překonala tak odhady analytiků. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Ve všech 28 státech Evropské unie se průmyslová výroba zvýšila o 1,5 procenta po půlprocentním poklesu v předešlém měsíci.

Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že v listopadu se pokles produkce v zemích eura zastaví a výroba se meziměsíčně zvýší o 1,4 procenta.

Průmyslová výroba se nakonec zvýšila nejvíc od května 2010. Napomohlo tomu zvýšení výroby kapitálového zboží a zboží dlouhodobé spotřeby, kam patří například automobily nebo elektronika. O více než 11 procent se výroba zvýšila v Irsku, které loni úspěšně ukončilo mezinárodní záchranný program. V největší ekonomice eurozóny Německu se zvýšila o 2,4 procenta, nejvíce za dva a půl roku. V České republice podle odhadů Eurostatu tempo výroby zpomalilo na 1,3 procenta z říjnových 1,8 procenta.

Celkově údaje podle agentury Reuters poukazují na mírné zrychlení ekonomického oživování eurozóny v loňském posledním čtvrtletí. V předešlém kvartálu se zotavování ekonomiky eurozóny kvůli slabším výsledkům z Francie a z Itálii prakticky zastavilo.

Ke zrychlení tempa průmyslové výroby došlo v listopadu i v meziročním srovnání. V eurozóně i v celé EU se tak produkce oproti loňskému listopadu zvýšila shodně o rovná tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK