Produkce medu loni vzrostla o desetinu, med mírně zdražil

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Produkce medu v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu na 8063 tun, med zároveň mírně zdražil. Z dlouhodobého hlediska byla loňská snůška průměrná, na rozdíl od roku 2012 se však loni v důsledku příznivějšího počasí urodil i tmavý lesní med. ČTK to dnes řekl Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů s tím, že loni se mírně zvýšil i počet včelstev a včelařů.

Zatímco v závěru roku 2012 tuzemští včelaři zazimovali 541.000 včelstev, loni na podzim to bylo 553.000. Stavy včelstev jsou zhruba o pětinu vyšší než po epidemii nemoci varroáza, která domácí chovy v roce 2008 zdecimovala. "Sice máme asi o 150.000 méně včelstev,než bychom potřebovali, ale pořád jsme na třetím místě v Evropské unie, co se týče počtu včelstev na kilometr čtvereční," poznamenal Peroutka. Více včelstev na plochu mají podle něj pouze Řecko a Maďarsko.

Ze statistiky na webu Českého svazu včelařů vyplývá, že zatímco v listopadu 2012 se kilogram medu prodával v průměru za 142 korun, loni v listopadu to bylo o deset korun více. "Cena českého medu se v loňském roce nepatrně zvedla," potvrdil ČTK Peroutka. "Zákazníci jsou za kvalitní med ochotni dát vyšší peníz," dodal.

Spotřeba medu v Česku v roce 2012 činila 0,7 kilogramu na osobu, čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici. V případě průměrné či nadprůměrné produkce a nulového vývozu by tak Česko bylo schopno pokrýt domácí poptávku pouze z vlastních zdrojů. Med se však vyváží i dováží. V roce 2012 bylo z Česka vyvezeno zhruba 1,5 milionu tun medu, dovozy dosáhly zhruba dvou milionů tun.

Počet včelařů loni meziročně vzrostl zhruba o 800 na 50.471. Pokračoval tak pozitivní trend, který začal v roce 2009 poté, co předtím včelařů 20 let ubývalo. Podle Peroutky je dobře, že přibývá především mladších včelařů. Za jeden z důvodů opětovného zájmu o včelařství bývají označovány dotace z EU i krajských rozpočtů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po mimořádné kontrole medu, jejíž výsledek zveřejnila loni v srpnu, polovinu v obchodní síti odebraných vzorků za falšované. Znamená to, že výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi. Podle Peroutky jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů. V supermarketech se prý většinou prodávají směsi dovážených medů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK