SB zvýšila výhled globálního růstu pro tento rok na 3,2 procenta

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. ledna (ČTK) - Světová banka poprvé za tři roky zvýšila svůj odhad světového ekonomického růstu, hlavně díky oživování vyspělých ekonomik z pětiletého útlumu po globální finanční krizi. Letos se má globální hrubý domácí produkt zvýšit o 3,2 procenta po loňském tempu 2,4 procenta, sdělila instituce ve své úterní pololetní prognóze. Loni v červnu banka pro letošní rok předpovídala tříprocentní vzestup.

Podle banky dospěla světová ekonomika k "bodu obratu", kdy po pěti letech od poslední globální krize přestala na nejbohatší ekonomiky doléhat nutnost rozpočtových úspor a nejistota ohledně ekonomické politiky. Akcelerovat by měla zejména americká ekonomika, jejíž růst letos dosáhne 2,8 procenta proti loňským 1,8 procenta.

"Poprvé za pět let se objevují známky toho, že v zemích s vysokými příjmy začalo soběstačné oživení - naznačuje to, že se nyní mohou připojit k rozvíjejícím se zemím jako druhý motor globálního růstu," uvedl podle agentury Reuters hlavní ekonom SB Kaušik Basu. Pro příští rok čeká banka další zrychlení světového růstu na 3,4 procenta.

Méně rozvinuté země v čele s Čínou, které v minulých letech táhly globální růst prakticky samy, nyní naopak zvolňují. Banka snížila odhad jejich růstového tempa v tomto roce na 5,3 procenta z červnové prognózy 5,6 procenta. Tempo růstu rozvojových zemí, které se v letech před globální krizí pohybovalo v průměru kolem 7,5 procenta, se v minulých dvou letech zpomalilo na minimum za poslední desetiletí. Podle autorů zprávy ale tyto země nyní rostou tempy mnohem bližšími jejich dlouhodobě udržitelnému růstu.

Vyhlídky růstu může podle banky zhoršit nevyhnutelný růst úrokových sazeb a možné rozkolísání kapitálových toků v souvislosti s ústupem centrální banky USA od mimořádných opatření na podporu ekonomiky. SB nicméně předpokládá, že dynamika, kterou země jako USA a Japonsko nyní vykazují, by měla podpořit silnější výkon v celém světě. "Brzdu, kterou to (rostoucí úroky) může znamenat pro rozvíjející se země, vyváží zvýšená poptávka po vývozu díky silnějšímu růstu v zemích s vysokými příjmy," uvádí zpráva SB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK