Vývozní i dovozní ceny rostly, nahoru je vyhnala slabá koruna

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Vývozní ceny se v listopadu meziročně zvýšily o 2,9 procenta, dovozní o procento. Oproti říjnu rostly ceny dováženého i vyváženého zboží ještě víc. Vývozní ceny meziměsíčně vzrostly o čtyři procenta, dovozní ceny o 3,6 procenta, jde hlavně o důsledek oslabení koruny k euru i dolaru, uvedl dnes Český statistický úřad.

Ještě v říjnu přitom vývozní i dovozní ceny meziročně klesly, o desetinu procenta, respektive o 1,7 procenta, snížily se i meziměsíčně. Korunu k oběma světovým měnám oslabily devizové intervence České národní banky, jimiž se ČNB snaží od listopadu pomáhat českému hospodářství.

Největší vliv na listopadový meziroční růst vývozních cen mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků, které jsou meziročně vyšší o 3,5 procenta. Ceny průmyslového spotřebního zboží rostly o 4,2 procenta a ceny polotovarů o 2,9 procenta. Z významnějších skupin nejvíce zlevnily chemikálie - o 0,6 procenta, a vývozní ceny ostatních surovin a minerálních paliv - shodně o 0,5 procenta. Také na meziměsíčním růstu vývozních cen se růstem o 3,9 procenta podílely hlavně ceny strojů a dopravních prostředků, z významných komodit nejvíc meziměsíčně zdražila minerální paliva, a to o 4,6 pct.

Rovněž u dovozu se na meziročním i meziměsíčním zvýšení cen největší měrou podílel růst cen strojů a dopravních prostředků, meziročně byl v listopadu o 2,5 procenta vyšší, ve srovnání s říjnem o 4,2 procenta. Dovozní ceny potravin rostly meziročně o čtyři procenta, průmyslové spotřební zboží o 3,3 procenta a ceny polotovarů o 1,9 procenta. Minerální paliva naopak meziročně klesla o 5,2 procenta. Meziměsíčně však dovozní ceny paliv stouply o pět procent a například potravin o 2,4 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, se v listopadu meziročně zvýšily na 101,9 procenta, meziměsíčně na 100,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK