Zisk Bank of America ve čtvrtletí prudce vzrostl

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. ledna (ČTK) - Americkému finančnímu ústavu Bank of America Corp. stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk téměř pětinásobně na 3,44 miliardy USD (69,4 miliardy Kč). K vysokému růstu přispěl prudký pokles rezerv na špatné úvěry. Bank of America, která je druhou největší bankou v USA, to uvedla v dnešním prohlášení.

Ve stejném období 2012 banka vykázala zisk jen 732 milionů USD. Výsledky za toto období zasáhly mimořádné náklady souvisejícími s hypotečními problémy, které byly důsledkem finanční krize.

Zisk na akcii za říjen až prosinec činil 29 centů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří počítali se ziskem 27 centů na akcii, uvedla agentura AP.

Příjmy ve čtvrtém čtvrtletí stouply na 22,32 miliardy USD z 19,6 miliardy předloni a rovněž překonaly očekávání analytiků. Provozní náklady se snížily o šest procent na 17,3 miliardy USD.

Rezervy na ztrátové úvěry ve čtvrtletí klesly na 336 milionů USD z 2,2 miliardy ve čtvrtém čtvrtletí 2012. Banka ve čtvrtletí uvolnila z rezerv na špatné úvěry 1,2 miliardy dolarů. O čtvrtletí dříve to bylo 1,4 miliardy USD.

"Kapitál a likvidita jsou na rekordních úrovních, ztráty z úvěrů jsou na historických minimem, naše snahy o úspory jsou na správné cestě a přinášejí výrazné úspory a naše podnikání má dobrou dynamiku," komentoval výsledky finanční ředitel Bruce Thompson. Akcie banky v loňském roce zpevnily o 34,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK