UNWTO: Počet zahraničních turistů loni stoupl na rekord

20.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 20. ledna (ČTK) - Mezinárodní cestovní ruch loni pokračoval v růstu na nové rekordy. Počet příjezdů zahraničních turistů stoupl o pět procent na 1,09 miliardy. Vyplývá to ze zprávy Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Další růst o čtyři až 4,5 procenta čeká organizace i letos.

"Rok 2013 byl pro mezinárodní cestovní ruch skvělý rok," uvedl generální tajemník UNWTO Talíb Rifáí. "Odvětví cestovního ruchu prokázalo pozoruhodnou schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám na trhu, což vyvolalo růst a tvorbu nových pracovních míst na celém světě navzdory doznívajícím ekonomickým a geopolitickým problémům," dodal s tím, že cestovní ruch je jedním z mála odvětví, které mnoha ekonomikám pomáhá k růstu.

Růst počtu turistů zaznamenaly všechny regiony, hlavním tahounem však byly rozvíjející se země. Nejvyšší byl růst ve východní Asii, kde počet turistů stoupl o deset procent. Následovaly střední a východní Evropa, severní Amerika a jižní Evropa. V celé oblasti Asie a Tichomoří a v Africe počet turistů vzrostl o šest procent, v Evropě o pět procent.

V absolutním vyjádření nejvíce turistů přijelo do Evropy, a to 563 milionů. Asii a Tichomoří navštívilo 248 milionů turistů a americký kontinent 164 milionů. Afrika přivítala rekordních 56 milionů turistů.

UNWTO považuje za turisty osoby, které překročí hranice jiné země a stráví v ní nejméně jednu noc. Do statistik nezahrnuje klienty okružních plaveb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK