Budoucí ministr chce vrátit na ŘSD odvolanou ředitelku Pošvářovou

27.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) vrátí na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nedávno odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Její odvolání v polovině ledna bylo nešťastné a je za hranou stávajícího zákoníku práce, řekl dnes ČTK Prachař s tím, že Pošvářová bude pokračovat v započatých soudních sporech, které ŘSD vede s konsorciem firem vedených stavební společností Eurovia CS. Pošvářová svůj návrat podmiňuje personálními změnami v ŘSD včetně odchodu generálního ředitele.

"Paní Pošvářová má určitě své místo na Ředitelství silnic a dálnic," řekl Prachař s tím, že odvolaná ředitelka je uznávanou odbornicí na posuzování konstrukcí mostů a vozovek a má zásluhy rovněž v oblasti přípravy soudních sporů státu se zhotoviteli.

Výsledky několika rozhodčích soudů budou známé v průběhu února. Pošvářová se na ŘSD vrátí s tím, aby tyto záležitosti dotáhla do vítězného konce pro stát, dodal nastupující šéf dopravního resortu.

Pošvářovou na hodinu odvolal současný generální ředitel ŘSD Pavel Kočica kvůli tomu, že nekomunikovala s vedením a neodevzdala výsledky kontroly vrtů na zvlněné dálnici D47. Tyto dokumenty odvolaná ředitelka odmítla předat s tím, že jde o dílčí výsledky expertíz, které mají sloužit jako důkazy v probíhajících sporech státu se stavebními firmami. Jejich rozšířením v rámci státní organizace podle Pošvářové hrozilo, že by byly vyneseny mimo ŘSD a dostaly se do rukou firmám, se kterými je ředitelství ve sporu.

Pošvářová ale svůj návrat podmiňuje odchodem generálního ředitele Kočici a dalších členů vedení ŘSD, jako jsou ředitelé úseků výstavby, provozního úseku nebo úseku vnitřního auditu. Řekla to dnes ČTK.

Propuštění Pošvářové vyvolalo v médiích vlnu reakcí. Za odvolanou ředitelku se například postavila občanská společnost Vraťte nám stát a někteří poslanci rodící se koalice. Výroky Pošvářové v médiích naopak kritizovaly odbory v ŘSD. Ty se ohradily zejména proti výrokům poukazujícím na údajnou korupci v rámci organizace a nízkou odbornou úrovní zaměstnanců ŘSD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK