V USA zadrželi dva provozovatele burz s bitcoiny

27.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. ledna (ČTK) - Američtí vyšetřovatelé zadrželi dva provozovatele burz s kybernetickou měnou bitcoin. Obviňují je z pokusu prodat milion dolarů (20,1 milionu Kč) v této virtuální měně uživatelům webového nákupního portálu Silk Road (Hedvábná stezka), kde šlo za bitcoiny obstarat i drogy nebo vraždy na objednávku. Portál v září uzavřely americké úřady.

Úřady v neděli zadržely generálního ředitele burzy BitInstant.com Charlieho Shrema. Dnes zadržely Roberta Faiellu, který provozoval nelegální burzu s bitcoiny nazvanou BTCKing, informovala agentura Reuters s odvoláním na sdělení právníků. Oba muži byli obviněni, že se připravovali spáchat trestný čin praní špinavých peněz, a že bez licence provozovali činnost týkající se převodů peněžních převodů.

Měna bitcoin patří mezi nejznámější virtuální měny na světě. Tvoří ji převoditelné jednotky, které lze nakupovat a prodávat za standardní peníze. Spojené státy na nedávném zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu varovaly před riziky spojenými s touto měnou. Upozornily například, že bitcoiny je možné používat k financování terorismu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK